Pre-exit bedrijfsovername

Verzilver een deel 
van de waarde
en bouw verder

PRE-EXIT BEDRIJFSOVERNAME

Verkoop je bedrijf gedeeltelijk aan een investeringspartner en bouw gezamenlijk aan een grotere exit.

Bij een pre-exit verkoop je je bedrijf gedeeltelijk aan een investeringspartner en bouw je samen met deze nieuwe partner aan de volgende levensfase van je bedrijf. De potentie die in de onderneming zit, beoog je met deze samenwerking optimaal te materialiseren. Waardoor je extra waarde én plezier voor jezelf hebt gecreërd, op het moment dat op termijn de volledige verkoop plaats vindt.

Veel ondernemers beseffen zich dat er een moment gaat komen om hun bedrijf van de hand te doen. Maar is dit wel het juiste moment? Is er niet nog veel meer potentie uit mijn bedrijf te halen? Om de snel veranderende marktkansen te benutten? De nog vele plannen te realiseren? Maar kan ik dit allemaal wel alleen? In hoeverre kan mijn huidige team dit wel aan? Hoe werk ik die plannen uit en hoe pak ik dit operationeel aan? Hoe financier ik dit?

Vind een investeringspartner die samen met jou je bedrijf naar een volgende fase van succes brengt. Bij voorkeur een partner die jou intensief kan ondersteunen bij de diverse relevante vraagstukken en operationele expertises. Dat creërt niet alleen meer waarde, maar geeft ook veel energie!

AANLEIDINGEN VOOR EEN PRE-EXIT BEDRIJFSOVERNAME

Je voorziet een volgende fase.

Voorbeelden:

 • Je hebt de ambitie maar niet noodzakelijkerwijs de ‘tools’ om het maximale uit je bedrijf te halen.
 • Je voelt de behoefte aan een stuk financiële waarborging nu, zonder direct alle potentiële waarde van je bedrijf op te geven.
 • Je ziet de wereld snel veranderen en je bedrijf heeft fundamenteel behoefte aan bijvoorbeeld digitalisering van verkoop en marketing, internationalisering, verticale integratie, of een overnamestrategie.
 • Het huidige management team of de personeelsorganisatie loopt tegen hun maximum kunnen aan.
 • Je hebt niet meer de behoefte om alles zelf te organiseren; wat meer op afstand staan, meer delegeren, of wellicht meer rust in je privé leven, zou welkom zijn.
 • Je hebt niet de expertise om al je plannen optimaal te financieren.
 • Je staat als ondernemer open voor hulp. Je hebt er geloof in dat samenwerking met de juiste partners veel op kan leveren. Én leuk kan zijn.

Voor wie is dit geschikt?

De ondernemer die door wil bouwen.

Wij werken graag samen met ondernemers die door willen bouwen en op zoek zijn naar aanvullende expertise en kapitaal.

 • Voldoende omvang

  De onderneming heeft voldoende omvang
  (omzet > € 5 miljoen, winst > € 250k)

 • Groei- en verbeterpotentie

  De onderneming heeft substantiële groeipotentie en/of verbeterpotentieel

 • Aanvullende expertise

  Om de plannen te verwezenlijken is er behoefte aan specifieke expertises, zoals kennis van digitalisering, winstmarge verbeteringen, overnames, of integratie.

 • Gemotiveerd om door te bouwen

  Als ondernemer sta je open voor een gedeeltelijke verkoop én is oprecht gemotiveerd om samen met een partner de onderneming naar een echt hoger plan te tillen

Voordelen voor de ondernemer

Geleidelijk werken aan een exit.

 • Als ondernemer blijf je intensief betrokken bij je bedrijf, al dan niet statutair, en behoud je als aandeelhouder mede zeggenschap.
 • Als mede-aandeelhouder profiteer je van de waarde die samen met je partner binnen de onderneming gecreëerd wordt.
 • Je trekt op op basis van gelijke commitment, immers ben je gezamenlijk aandeelhouder.
 • Een investeringspartner van buitenaf brengt een breed scala aan waardevolle kennis mee zoals commercieel, operationeel, digitaal, organisatorisch, kapitaal, netwerk.
 • De kapitaalinjectie brengt rust en ruimte, zowel financieel als mentaal, omdat je er een gecommitteerde partner bij hebt gekregen.
 • De cultuur van je bedrijfs is uniek en blijft zo veel mogelijk in tact doordat je volledig aligned bent met je investeringspartner wat betreft principes en moraliteit.
 • Jij kan je voortaan richten op zaken waar jij als ondernemer in je kracht staat en plezier aan beleeft, terwijl je partner zich richt op de zaken die niet binnen jouw comfort zone vallen.
 • Het succesvoller maken van je bedrijf is niet alleen financieel voordelig, maar brengt ook veel energie en plezier. Op termijn staat er immers een bedrijf dat nog veel sterker en mooier is.

Zo gaat het in zijn werk

Van aftasten tot samenwerken in drie heldere fases

100% overname

Aftasten

We onderzoeken de wederzijdse klik, toegevoegde waarde van SleevesUp en onderlinge verwachtingen. Kortom is er een match en daarmee gezonde voedingsbodem voor een pre-exit

Organische groei

Plan en deal maken

De motor van de pre-exit is het groeiplan waarin gezocht wordt naar een win-win voor alle partijen. Als het inhoudelijk en financieel klopt en tevens het onderlinge gevoel goed blijft, komen we tot een deal

Groeikapitaal

Samenwerken

Een deal is het startpunt van samenwerking waarbij we, in de aanloop ondersteund door het 100 dagen plan, in typisch 4 tot 6 jaar de ambities van de onderneming gaan realiseren

het pre-exit stappenplan

We nemen grofweg de volgende stappen.

 1. Aftasten
  • Gezamenlijk onderzoeken we status van je bedrijf. Hieronder valt onder andere: de positionering van de onderneming, welke zaken er spelen, de financiële performance. Welke plannen heb je met de onderneming, welke kansen zie je. Tot slot, is er een match met SleevesUp?
  • We kijken gezamenlijk naar jouw persoonlijke wensen. Welk belang je zou willen verkopen (bv 40%, of juist 60%)? Welke mate van betrokkenheid ambieer je zelf, en op welke gebieden is ondersteuning gewenst? En wederom, is er de klik met SleevesUp?
 2. Plan en deal maken
  • Gezamenlijk bepalen we de huidige waarde van de onderneming. We bespreken de overige relevante voorwaarden. Dit alles wordt gevat in een termsheet.
  • Een gedeeltelijke overname is een middel om iets moois te bereiken, en geen doel op zich. De basis vormt het gezamenlijk strategische groeiplan. Welke concreet gemaakt wordt in een 100 dagenplan. Daarnaast doorlopen we een beperkte due diligence.
  • We sluiten de deal als we op bovenstaande punten overeenstemming hebben. Daarna begin het echte werk!
 3. Samenwerken
  • Samen bouwen we in een typisch tijdsperiode van 4-6 jaar aan het verwezenlijken van de ambities van de onderneming. Op termijn werken we aan een exit strategie, zodat we de onderneming bij volledige verkoop optimaal kunnen overdragen aan een nieuwe koper. Financieel optimaal, maar zeker ook voor alle stakeholders.

Toegevoegde waarde SleevesUp

Jouw eigen Zwitserse zakmes

 • Altijd zelf betrokken

  Wij doen zélf mee. Of dit nu gaat over het maken van de plannen of de uiteindelijke uitvoering. Wij gaan dus verder dan betrokken aandeelhouderschap. Dit onderscheidt ons nadrukkelijk van andere investeringsmaatschappijen!

 • Aanvullende competenties

  Als team dekken wij alle belangrijke groei competenties. Van het effectiever maken van de verkoopafdeling tot het doen van overnames. We komen aan boord als we nodig zijn, voor de thema’s waar we goed in zijn. Of dit nu 1, 2 of 5 werkdagen per week is.

 • Flexibel inzetbaar

  Zowel onze persoonlijke inzet als de duur van onze participatie is flexibel inzetbaar. Doordat wij geen fonds beheren, dus case by case financieren, zijn we flexibel in onze investeringshorizon. De termijn die het beste past bij jouw onderneming is dus leidend. Dat geeft vertrouwen!

Neem contact met ons op

Zodat we samen kunnen bekijken of een pre-exit bedrijfsovername bij jouw situatie past.